Activităţi sportiv-recreative în zona Oraviţa

ATV & QUAD & ENDURO & BIKE

Sănătate prin mișcare !
Vino să trăieşti experienţe unice pe traseele din Valea Carasului si admira frumuseţile naturii. Mişcarea este un factor extrem de important în menţinerea sănătăţii.Aşadar, dacă faci sport de mai mult timp şi vrei să încerci ceva nou, traseele din zona pentru ATV & QUAD & ENDURO & BIKE, pot fi varianta potrivită.

Rafting Cheile Nerei – un colţ de ,,Paradis”

Sunt puţine locurile pe care dacă le vezi o dată, îţi imprimă dorinţa de a le vedea din nou. Un exemplu sunt însă cele mai lungi şi mai spectaculoase chei din România – Cheile Nerei. Dacă doriţi să vă potoliţi setea de adrenalină, puteţi face rafting pe Nera,traseul Şopotu Nou-Sasca Română ,in lungime de 28 km.Aici, apa Nerei a sapat si a format in roca calcaroasa lacuri, canioane, pesteri si cascade impresionante.Este un mijloc excelent de relaxare, dar şi o distracţie de neuitat.
Cheile Nerei fiind cele mai lungi chei din țară și totodată poate și cele mai frumoase, cea mai ușoară modalitate de a parcurge toată lungimea lor este cu barca..
Raftingul te ajută să-ți întărești mușchii și te învață să-ți controlezi mai bine corpul. De asemenea este un bun exercițiu de muncă în echipă. Barca poate fi menținută în siguranță pe apele învolburate,numai dacă toți membrii echipajului lucrează împreună.

SPEO-CARAS

Organizatie neguvernamentala si non profit ,Asociatia Speo-Caras din Oravita are deja o istorie .Evolutia sa de-a lungul a peste 30 de ani de existenta a fost marcata de succese si deceptii,impliniri dar si esecuri,incercari si renuntari.

Ca si grupare care a functionat in cadru organizat,a luat fiinta in anul 1981,sub ,,tutela” Clubului Sportiv C.F.R. din Oravita,fiind un Cerc de Speologie alcatuit din tineri,mai toti elevi de liceu uniti doar de pasiunea pentru frumusetile naturii,fara vreun interes material.

Inceputurile activitatii cercului s-au rezumat la cercetari in teren si notari ale existentei unor pesteri ,vagi incercari de schitare si inventariere a acestora ,o cercetare mai complexa nefiind posibila din lipsa fondurilor pentru procurarea de materiale specifice (corzi instrumente de cartare,ustensile de abordare a pesterilor).Cu timpul ,activitatea a devenit cunoscuta mai ales in urma participarilor ,pe cont propriu, la cateva manifestari cu caracter de concurs (Speo-sport) si a obtinerii de recunoasteri (sub forma de diplome) a muncii speologilor nostrii.

Depasind perioada de anonimat, Speo-Caras cu ajutorul unor organisme din urbe (Primaria,Clubul Intelectualior etc.) a participat la tot mai mai multe manifestari nationale obtinand de-a lungul anilor peste 20 de diplome reflectand tot atatea participari la diferite sectiuni de concursuri.

Cu timpul,luand contact cu alte cluburi si cercuri de profil din tara,si dobandind o baza materiala modesta,activitatea cercului -devenit intre timp,, club”de speologie s-a diversificat.Astfel fiecare pestera descoperita a fost cartata si schitele adunate si inventariate.Aria de lucru a speologilor oraviteni s-a extins,la fel si preocuparile.In obiectul de activitate ,odata cu transformarea din club in asociatie speologica,s-au introdus si masuri de protectie a mediului-in special a pesterilor.In acest sens de multe ori s-au facut diferite lectii de protectie a mediului,a pesterilor,a liliecilor in scolile din oras s-au elaborat si pus in aplicare diferite proiecte finantate de unele fundatii,s-a participat ca si parteneri la multe proiecte derulate de alte organizatii speologice din judet sau din alte judete si de unele organizatii neguvernamentale .

Participarile la diferite concursuri nationale au adus asociatiei Speo-Caras din Oravita recunoasterea valorii sale prin zecile de diplome desemnand tot atatea premii.Ca o incununare a stradaniei de a face cunoscute si peste hotare frumusetile zonei in care isi desfasoara predominant activitatea, speologi reprezentand A.S.Speo-Caras au avut schimburi de experiente in domeniu cu parteneri din Moldova, Ungaria,Iugoslavia,S.U.A.,Germania si Italia.

Activitatea obisnuita a asociatiei o constituie iesirile in teren.In fiecare weekend dupa ce la sedinta de vineri seara s-a stabilit programul,indiferent de anotimp se iese in teren unde se fac cercetari,cartari ,fotografii sau acolo unde mai sunt nelamuriri, recartari.Atunci cand timpul o permite se fac instruiri practice cu noii veniti.

Speo-Caras a colaborat si colaboreaza in continuare fructuos cu Primaria orasului-care i-a sustinut material si moral in diferite ocazii-,cu Clubul Intelectualilor ,cu care au dese intalniri si unde isi prezinta o mare parte din realizari(proiectii de diapozitive,filme tematice,lucrari privitoare la cercetari stiintifice e.t.c.),Oficiul Prefectural din Oravita,Casa de Cultura.

In ultimii 10 ani,Asociatia Speo-Caras a initiat ,organizat si desfasurat cu regularitate ,,Intalnirea anuala a speologilor din Banat ‘’ unde se reunesc speologi apartinand organizatiilor de profil din intregul Banat.

Cei care doresc sa se inscrie ca membrii sau care doresc sa participe doar la una sau mai multe iesiri cu Speo – Caras pot s-o faca fara nici un fel de retinere .

Participarea la iesiri nu implica nici un fel de obligatii,ci doar respectul fata de partenerul de drum.
Va asteptam !….